Cultiveer je emotionele balans

In verbinding met jezelf .
header_boog

In deze 8 weken cursus train je verschillende vaardigheden in het omgaan met emoties. Stap voor stap leren we basisvaardigheden aan die op elkaar voortbouwen. In luik 8 gaan we voortbouwend op deze geleerde vaardigheden onze emotionele pijn leren toelaten vanuit een veilige containment. 

Deze cursus bevat basisoefeningen uit de mindfulness, ACT, focussen en zelfcompassietraining. Dit zijn stromingen in de psychologie die wetenschappelijk gefundeerd zijn. 

In dit traject kan je alle stappen chronologisch doorlopen, maar je kan ook een stap kiezen die nu het beste bij jouw proces aansluit. Je kan hiervoor ook het advies van je therapeut vragen. Neem minstens een week per stap om alles goed te integreren. Je kan ook meerdere weken over een stap doen. Elke stap bevat een ruim keuzemenu aan oefeningen waaruit je vrijblijvend kan kiezen. Zorg ervoor dat je elke dag tussen de 20 min en een uur oefent. 

 Oordeel niet over het effect van de oefening, na één oefening. Merk gewoon je oordelen op en zie ze voor wat ze zijn: gedachtestof. Geloof niet zomaar wat je hoofd je vertelt, je moet het gewoon doen. Net zoals bij elke training geldt: hoe meer je oefent, hoe meer return je van de oefeningen krijgt.

2

Je veilige plek vinden

Hier gaan we contact maken met wat ons in het leven tot nu toe een veilig gevoel gaf. Of je kan ook in de eerste oefening je eigen veilige plek creëren in je geest.
3

Erbij blijven, of het nu prettig of onprettig is

We leren inzoomen op lichaamssensaties, erbij te blijven, ook al is dat soms onaangenaam of buiten onze comfortzone.
4

Naar binnen leren kijken

We leren de blik geleidelijk naar binnen te richten en wat we waarnemen te benoemen. Door sensaties, gedachten, gevoelens te labelen, kunnen we er met een afstand naar kijken zonder ermee samen te vallen en erin te verdrinken.
5

Holding space

Dit is een tussenstap naar containment of het dragen van emoties (geïnspireerd op ACT en mindfulness). We leren bewust zijn van ons ruimere Zelf als Context. Dat is dat gewaarzijn, de container waarin sensaties, gedachten emoties,... zich afspelen.
6

Positieve emoties injecteren

Liefdevolle vriendelijkheid en mededogen blijken een heel krachtig effect te hebben op je lichaam en brein. Het cultiveren ervan activeert niet alleen bepaalde regio's in de hersenen die geassocieerd worden met positief welbevinden, maar injecteert je lijf ook met oxytocine, of het knuffelhormoon.
7

Acceptatie = zijn met wat er is

Acceptatie is niets anders dan erbij blijven met je volle bewustzijn, wat het ook is, ook al is dat onaangenaam of ronduit pijnlijk. "Confront everything": als een stoere krijger, gegrond in je eigen stevigheid, dat geeft je net nog meer kracht.
8

Vaardig omgaan met moeilijke emoties

Om niet overspoeld te worden door onze emoties, maar ze te kunnen containen, gaan we onszelf eerst gronden in positieve kracht om dan vanuit deze veilige holding space contact te maken met onze innerlijke pijn.
Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x