Wat is vaardig leven?

header_boog

In de bovenstaande oefeningen heb je misschien je obstakels ontdekt, je strategieën om hier mee om te gaan, en of deze al of niet werken. Misschien heb je ontdekt, dat als je deze strategieën nog 20 jaar blijft toepassen, je leven er helemaal niet uit zal zien, hoe je dat zou willen. En misschien wordt je daar een beetje hopeloos van? Wel dan zijn we eigenlijk heel goed bezig! 

Vaardig leven gaat er over dat we vaardigheden trainen om op een constructieve manier om te gaan met innerlijke obstakels, eerder dan om ze te vermijden. We leren om op een andere manier om te gaan met moeilijke innerlijke ervaringen, in de plaats van ertegen te vechten. We gaan hier verder mee aan de slag in de modules 'Mindful hier en nu', 'Zelf als context', 'Gedachten' en 'Emoties' of in de laatste vier stappen van het traject 'Neem je leven in eigen handen'

Met mindfulness gaan we ons bewust leren zijn van datgene wat er is. En als dat nare gedachten en emoties zijn, dan kunnen we hier ook met mindfulness leren bij te zijn, zonder dat we er volledig in meegezogen worden. Soms gaan mensen mindfulness misbruiken om hun nare gedachten of emoties te vermijden. En het klopt, als we mindfulness oefeningen doen, gaat de storm in onze geest of ons hart soms liggen en worden we rustiger. Maar het is niet de bedoeling dat we mindfulness als extra techniek gaan gebruiken om te vechten tegen onze innerlijke ervaringen.

Zoals Russ Harris uitlegt in het filmpje 'De valstrik van het geluk', creëren we via onze pogingen om van onze innerlijke ervaringen af te geraken er vaak net extra lijden bij. Vechten tegen onze innerlijke ervaringen blijkt niet zo een efficiënte strategie. Vechten en vermijden is net vaak de eerste stap richting psychopathologie. Het vermijden van nare gedachten en emoties is de eerste stap in de richting van een vicieuze cirkel van lijden.

Als je de vechtschakelaar uitzet, dan kunnen je ervaringen vrij bewegen, ze worden niet gefixeerd, waardoor we erin vastgeraken. Wat gebeurt er als je in drijfzand terechtkomt en blijft vechten om er uit te geraken? Hoe meer moeite je doet om eruit te geraken, hoe sneller je naar onderen gezogen wordt.

Door onze ervaringen mindful te laten zijn zoals ze zijn, zonder er extra dingen aan toe te voegen door ertegen te vechten, heb je tijd en energie gespaard voor andere zaken en creëer je geen extra bijkomend lijden.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x