Professionals

header_boog

Deze online leeromgeving is een initiatief van MindTraining en CGG Ahasverus. Het prototype Mindtraining.be werd voor de Vlaamse Centra Geestelijke Gezondheidszorg herwerkt tot een bètaversie. Het is het resultaat van ervaring opgedaan in de psychische hulpverlening met technieken uit de psychologie die op gewaarzijn gebaseerd zijn, waaronder mindfulness, ACT, zelfcompassie en focussen. Flanders's Care maakte dit online leerplatform mee mogelijk met een incentives voor onlinehulp.

Op deze pagina vind je het vormingsprogramma en handleidingen om als hulpverlener met deze online leeromgeving van start te kunnen gaan. Je vind er ook meer over de ervaringen van hulpverleners en gebruikers met deze online leeromgeving. Daarnaast wordt het achterliggende kader en de wetenschappelijke onderbouwing toegelicht. 

Ondersteuning voor hulpverleners

Vorming en online intervisie

Wil je deze online methodieken leren integreren in jouw professionele setting? Dan kan je hier terecht. Van een online tutorial over zoom intervisies en een tweedaagse vorming tot het congres.

Schrijf je nu nog in, de plaatsen zijn beperkt.

Meer info »

Handleidingen

 • Snel wegwijs voor hulpverleners
 • Deze tutorial leert je werken met de oefeningen uit deze online leeromgeving in je begeleidingen.
 • De ACT casusconceptualisatie leert je wanneer je welke van deze online technieken kan aanbieden aan je cliënt.
 • ACT-draaiboek voor hulpverleners bij het geven van het "Neem je leven in eigen handen"-traject (komt er aan, hou deze pagina dus in de gaten!)
 • Nabespreking van de online oefeningen tijdens een gesprek via de inquiry-methodiek (komt er aan, hou deze pagina dus in de gaten!)
 • Wetenschappelijk gefundeerde indicatiestelling (komt er aan, hou deze pagina dus in de gaten!)

Denkkader & wetenschap

De oefeningen die we hier gebruiken komen uit verschillende stromingen uit de psychologie. We maken een blend met op gewaarzijn gebaseerde oefeningen uit de mindfulness training, Acceptance & Commitment Therapy, zelfcompassietraining en focussen.

Lees meer »

Zelf gebruiken

Je mag de oefeningen als hulpverlener vrij gebruiken in je eigen praktijk als aanvulling bij individuele of groepstherapieën, mits bronvermelding. Al dit materiaal wordt als 'common' beschouwd en mag dus gratis verspreid worden, uitgezonderd voor commerciële doeleinden.

Download hier de folder.

Feedback van hulpverleners en gebruikers

Zowel hulpverleners als gebruikers deelden in een bèta-testingsronde hun mening over dit platform, je kan een selectie hieronder terugvinden.

Getuigenissen van hulpverleners

 • "Bedankt voor alle documenten en voor de website! Ondertussen ben ik hem aan het verkennen. De oefeningen rond zelfcompassie sluiten voor mij idd aan op ‘self-soothing’ uit de Emotion Focused Therapy. Fijn!"
 • "Enthousiast over jullie prachtige initiatief. Heel erg bruikbaar voor mezelf en mijn patiënten. Mooie ondersteuning bij een ACT behandeling."
 • "Ik denk dat er amper een dag voorbijgegaan is waarop ik niet even naar vaardigleven.be ben gesurft. Ik ben alvast fan 😊. Bedankt aan allen die aan dit mooie project hebben meegewerkt. Warme groet, --- psychiater van privépraktijk."

Ervaringen van gebruikers

 • "Heb zonet van het Mindfulness traject de introductieoefening: bodyscan 1 van 18 min beluisterd. Super, zo compleet en de stiltes tussenin zijn perfect getimed. Mijn handen werden dadelijk warm wat voor mij een teken is dat de meditatie haar werk doet."
 • "Waarden in je leven. Passagiers op de bus: Topoefening. Vind je oefeningen met visualisaties echt super. Makkelijk om voor te stellen en om naar terug te grijpen in situaties.
 • "Daarstraks Leven naar je waarden beluisterd. Adempauze met waardekompas 5 min. De geluidsopnames zijn top. Tof dat je ons doet terugblikken op en stilstaan bij waarden... Ik vind rust, stilte en vooral trouw blijven aan mezelf iets waar ik aan moet blijven werken. Ongelofelijk hoe een opname van 5 min zo blijft nazinderen, ttz het maakt je ervan bewust, voor mij alleszins, dat ik ook voor mezelf moet blijven zorgen."

Flanders' Care project

Deze online leeromgeving werd ontworpen door psychologe en mindfulness trainer Annelies De Zaeytijd op basis van haar prototype mindtraining.be. De oefeningen die je op Vaardig Leven vindt, werden gratis aangeleverd door MindTraining, Itam, Mindful Me, de ACT Academie, en door CGG Waas en Dender (via het ACT-draaiboek en huiswerkboek). De audio voor vaardigheidstraining werden ingesproken door psychologen Bjorn Prins en Annelies De Zaeytijd. 

In de bèta-test fase konden hulpverleners en cliënten/patiënten uit Centra Algemeen Welzijn, Psychiatrische en Algemene Ziekenhuizen, deze online leeromgeving mee uittesten en van feedback voorzien. De bètaversie stond open voor iedereen om uit te testen en feedback te geven. 

Dit alles werd mogelijk gemaakt door een incentive subsidie voor online hulpverlening van Flanders Care, met ondersteuning door de Expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving van de Thomas More-hogeschool.

De ontwikkeling van dit project werd mede geïnspireerd door Ulab (MIT), the Presencing Institute (Ulab-s) en het internationaal netwerk Global Community HUB dat wereldwijd initiatieven rond mindfulness met elkaar verbindt.

Vormingsaanbod professionals