Professionals

header_boog

Deze online leeromgeving is een initiatief van MindTraining en CGG Ahasverus. Het prototype Mindtraining.be werd voor de Vlaamse Centra Geestelijke Gezondheidszorg herwerkt tot een bètaversie. Het is het resultaat van ervaring opgedaan in de psychische hulpverlening met technieken uit de psychologie die op gewaarzijn gebaseerd zijn, waaronder mindfulness, ACT, zelfcompassie en focussen. Flanders's Care maakte dit online leerplatform mee mogelijk met een incentives voor onlinehulp.

Kijk ook eens naar de review van vaardigleven in de appstore voor online hulp, waar we een positieve evaluatie en aanbeveling kregen.

Op deze pagina vind je het vormingsprogramma en handleidingen om als hulpverlener met deze online leeromgeving van start te kunnen gaan. Je vind er ook meer over de ervaringen van hulpverleners en gebruikers met deze online leeromgeving. Daarnaast wordt het achterliggende kader en de wetenschappelijke onderbouwing toegelicht. 

Ondersteuning voor hulpverleners

Vorming & online intervisie

In de Arteveldehogeschool kan je naast de jaaropleiding mindfulness-based practitioner ook een module blended care volgen, waarin je als hulpverlener de juiste oriëntatie krijgt om met deze online leeromgeving aan de slag te kunnen.

Wil je graag starten met de basics? Dan kan je hier terecht voor online tutorials of webinars, zoom intervisies en vorming.

Meer info »

Handleidingen & handvaten

Hier vind je een kort overzicht van de online schatkist via een snelle wegwijs pagina. Je vindt er ook wat meer uitleg over het denkkader en de concepten die we hier hanteren en een wetenschappelijk gefundeerde indicatiestelling. Deze biedt je handvaten voor het geven van deze online oefeningen tijdens het therapeutische proces. Je vindt er ook concrete invuldocumenten voor het opmaken van een ACT casusconceptualisatie. 

Naar de handleidingen »

  Denkkader & wetenschap

  De oefeningen die we hier gebruiken komen uit verschillende stromingen uit de psychologie. We maken een blend met op gewaarzijn gebaseerde oefeningen uit de mindfulness training, Acceptance & Commitment Therapy, zelfcompassietraining en focussen.

  Lees meer »

  Zelf gebruiken als hulpverlener

  Je mag de oefeningen als hulpverlener vrij gebruiken in je eigen praktijk als aanvulling bij individuele of groepstherapieën, mits bronvermelding. Al dit materiaal wordt als 'common' beschouwd en mag dus gratis verspreid worden, uitgezonderd voor commerciële doeleinden.

  Download hier de folder.

  Feedback van hulpverleners en gebruikers

  Zowel hulpverleners als gebruikers deelden in een bèta-testingsronde hun mening over dit platform, je kan een selectie hieronder terugvinden. Kijk ook eens naar de review van vaardigleven in de appstore voor online hulp, waar we een positieve evaluatie en aanbeveling kregen.

  Getuigenissen van hulpverleners

  • "Bedankt voor alle documenten en voor de website! Ondertussen ben ik hem aan het verkennen. De oefeningen rond zelfcompassie sluiten voor mij idd aan op ‘self-soothing’ uit de Emotion Focused Therapy. Fijn!"
  • "Enthousiast over jullie prachtige initiatief. Heel erg bruikbaar voor mezelf en mijn patiënten. Mooie ondersteuning bij een ACT behandeling."
  • "Ik denk dat er amper een dag voorbijgegaan is waarop ik niet even naar vaardigleven.be ben gesurft. Ik ben alvast fan 😊. Bedankt aan allen die aan dit mooie project hebben meegewerkt. Warme groet, --- psychiater van privépraktijk."

  Ervaringen van gebruikers

  • "Heb zonet van het Mindfulness traject de introductieoefening: bodyscan 1 van 18 min beluisterd. Super, zo compleet en de stiltes tussenin zijn perfect getimed. Mijn handen werden dadelijk warm wat voor mij een teken is dat de meditatie haar werk doet."
  • "Waarden in je leven. Passagiers op de bus: Topoefening. Vind je oefeningen met visualisaties echt super. Makkelijk om voor te stellen en om naar terug te grijpen in situaties.
  • "Daarstraks Leven naar je waarden beluisterd. Adempauze met waardekompas 5 min. De geluidsopnames zijn top. Tof dat je ons doet terugblikken op en stilstaan bij waarden... Ik vind rust, stilte en vooral trouw blijven aan mezelf iets waar ik aan moet blijven werken. Ongelofelijk hoe een opname van 5 min zo blijft nazinderen, ttz het maakt je ervan bewust, voor mij alleszins, dat ik ook voor mezelf moet blijven zorgen."

  Flanders' Care project

  Deze online leeromgeving werd ontworpen door psychologe en mindfulness trainer Annelies De Zaeytijd op basis van haar prototype mindtraining.be. De oefeningen die je op Vaardig Leven vindt, werden gratis aangeleverd door MindTraining, Itam, Mindful Me, de ACT Academie, en door CGG Waas en Dender (via het ACT-draaiboek en huiswerkboek). De audio voor vaardigheidstraining werden ingesproken door psychologen Bjorn Prins en Annelies De Zaeytijd. 

  In de bèta-test fase konden hulpverleners en cliënten/patiënten uit Centra Algemeen Welzijn, Psychiatrische en Algemene Ziekenhuizen, deze online leeromgeving mee uittesten en van feedback voorzien. De bètaversie stond open voor iedereen om uit te testen en feedback te geven. 

  Dit alles werd mogelijk gemaakt door een incentive subsidie voor online hulpverlening van Flanders Care, met ondersteuning door de Expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving van de Thomas More-hogeschool.

  De ontwikkeling van dit project werd mede geïnspireerd door Ulab (MIT), the Presencing Institute (Ulab-s) en het internationaal netwerk Global Community HUB dat wereldwijd initiatieven rond mindfulness met elkaar verbindt.

  Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
  x