Professionals

header_boog

Deze website is een initiatief van Mindtraining.be en CGG Ahasverus. Het prototype www.mindtraining.be (uitgewerkt door Annelies De Zaeytijd) werd voor de Vlaamse Centra Geestelijke Gezondheidszorg herwerkt tot een bètaversie. Het is het resultaat van ervaring opgedaan in de psychische hulpverlening met technieken uit de psychologie die op gewaarzijn gebaseerd zijn, waaronder mindfulness, ACT, zelfcompassie en focussen. 

Op deze pagina vind je meer over de wetenschappelijke onderbouwing en over ervaringen van hulpverleners en gebruikers met Vaardig Leven. Daarnaast wordt het achterliggende kader toegelicht en hoe dit te integreren in een bestaande werking. Je kan hier ook meer terugvinden over het Flanders's Care incentives onlinehulp project dat deze website mee mogelijk heeft gemaakt.

Geplande online intervisies voor hulpverleners

Wil je deze online methodieken leren integreren in jouw professionele setting? Vanaf nu zullen er maandelijks intervisies georganiseerd worden voor hulpverleners. 

Webinar/tutorial: via deze tutorial kan je leren van start te gaan met het blenden van de oefeningen uit deze online leeromgeving in je begeleidingen.

Geplande intervisies en inschrijvingen: via deze intervisies via zoom bieden we je als hulpverlener op regelmatige tijdstippen in kleine groep de kans om je ervaringen te delen en van elkaars expertise te leren over de verschillende therapeutische stromingen heen. Schrijf je nu in, de plaatsen zijn beperkt tot maximum 10 personen per intervisie.

Meditatie op doktersvoorschrift? Ja, het kan!

Topdokter Steven Laureys vertelt in onderstaand filmpje over de zinvolheid van meditatie bij mensen met psychische problemen én hulpverleners. Wetenschappelijk onderzoek toont immers aan dat meditatie evenveel effect heeft op angst en depressie als medicatie. Als hulpverlener is het dus zeker zinvol om meditatie voor je patiënt voor te schrijven, maar ook om het voor jezelf als zelfzorg te gebruiken!

Feedback van hulpverleners en gebruikers

Zowel hulpverleners als gebruikers deelden eerder al hun mening over dit platform, je kan een selectie hieronder terugvinden.

De ervaring van een aantal hulpverleners

"Bedankt voor alle documenten en voor de website! Ondertussen ben ik hem aan het verkennen. De oefeningen rond zelfcompassie sluiten voor mij idd aan op ‘self-soothing’ uit de Emotion Focused Therapy. Fijn!"

"Enthousiast over jullie prachtige initiatief. Heel erg bruikbaar voor mezelf en mijn patiënten. Mooie ondersteuning bij een ACT behandeling."

"Ik denk dat er amper een dag voorbijgegaan is waarop ik niet even naar vaardigleven.be ben gesurft. Ik ben alvast fan 😊. Bedankt aan allen die aan dit mooie project hebben meegewerkt. Warme groet, --- psychiater van privépraktijk."

De ervaring van een aantal gebruikers

"Heb zonet van het Mindfulness traject de introductieoefening: bodyscan 1 van 18 min beluisterd. Super, zo compleet en de stiltes tussenin zijn perfect getimed. Mijn handen werden dadelijk warm wat voor mij een teken is dat de meditatie haar werk doet."

"Waarden in je leven. Passagiers op de bus: Topoefening. Vind je oefeningen met visualisaties echt super. Makkelijk om voor te stellen en om naar terug te grijpen in situaties."

"Daarstraks Leven naar je waarden beluisterd. Adempauze met waardekompas 5 min. De geluidsopnames zijn top. Tof dat je ons doet terugblikken op en stilstaan bij waarden... Ik vind rust, stilte en vooral trouw blijven aan mezelf iets waar ik aan moet blijven werken. Ongelofelijk hoe een opname van 5 min zo blijft nazinderen, ttz het maakt je ervan bewust, voor mij alleszins, dat ik ook voor mezelf moet blijven zorgen." 

Denk- en werkkader

De oefeningen die we hier gebruiken komen uit verschillende stromingen uit de psychologie. We maken een blend met op gewaarzijn gebaseerde oefeningen uit de mindfulness training, Acceptance & Commitment Therapy, zelfcompassietraining en focussen. 

We vertrekken niet van een psychopathologie-denken maar vanuit een positieve psychologie, waarbij we aandacht, mindfulness, omgaan met gedachten en emoties, contact maken met je ruimere zelf als context, self in presence, zelfcompassie... zien als vaardigheden die van nature al bij mensen aanwezig zijn en kunnen gecultiveerd of getraind worden. Het logo verwijst naar het cultiveren van deze zaadjes die al in de menselijke geest aanwezig zijn en die in interactie met deze toolkit tot bloei kunnen komen.

Blended care

De oefeningen zijn heel eenvoudig, maar daarom niet altijd gemakkelijk om het in je ervaring te brengen. Onze geest ‘plays tricks on us’. Het is daarom handig om met iemand te praten die uit eigen ervaring ook op obstakels is gebotst, en deze dus samen met jou kan herkennen. Daarom kan het handig zijn je bij deze oefeningen te laten begeleiden door een therapeut. Als we face tot face therapie blenden (mixen) met online methodieken dan spreken we van 'blended care'.

Online to offline leren

Deze online leeromgeving komt pas tot leven als mensen in interactie gaan met de tools die ze hier vinden. Mensen kunnen ervoor kiezen dit individueel te doen, samen met een therapeut of in groep.

De twee Trajecten die je hier kan vinden zijn eigenlijk groepstrajecten. Ze zijn echter zo opgesteld dat je ze ook individueel kan doorlopen. Je kan je ervaring verbreden door verder in de Modules te gaan grasduinen. Zo kan je je eigen geïndividualiseerde leertraject volgen doorheen de modules en de oefeningen doen die je aanspreken. In het Kompas vind je een keuzemenu aan oefeningen voor in moeilijke momenten.

Je vindt hier lange en korte meditatie oefeningen die bij jouw niveau passen. Sta na elke meditatie ook even stil bij je ervaring via de reflectie vraagjes die je online kan invullen en bewaren op je eigen toestel of kan printen om mee te nemen en te bespreken met je therapeut. De integratie oefeningen in het dagelijkse leven vormen de brug tussen de therapie en jouw dagelijkse leven. In de zelfreflectie oefeningen kan je verder stilstaan bij jouw leven, de gedachten of emoties ontdekken die jouw geluk in de weg staan, hoe je hiermee omgaat en hoe effectief jouw strategieën al of niet zijn.

Zelf gebruiken

Je mag de oefeningen als hulpverlener vrij gebruiken in je eigen praktijk als aanvulling bij individuele of groepstherapieën, mits bronvermelding. Al dit materiaal wordt als 'common' beschouwd en mag dus gratis verspreid worden, uitgezonderd voor commerciële doeleinden.

Download hier de folder.

    Flanders' Care project

    De oefeningen die je op Vaardig Leven vindt, werden gratis aangeleverd door MindTraining, Itam, Mindful Me, de ACT Academie, en door CGG Waas en Dender (via het ACT-draaiboek en huiswerkboek).

    In de bèta-test fase konden hulpverleners en cliënten/patiënten uit Centra Algemeen Welzijn, Psychiatrische en Algemene Ziekenhuizen, deze online leeromgeving mee uittesten en van feedback voorzien. De bètaversie stond open voor iedereen om uit te testen en feedback te geven. Dit alles werd mogelijk gemaakt door een incentive subsidie voor online hulpverlening van Flanders Care, met met ondersteuning door de Expertisecel Psychologie, Technologie en Samenleving van de Thomas More-hogeschool.

    De ontwikkeling van dit project werd mede geïnspireerd door Ulab (MIT), the Presencing Institute (Ulab-s) en het internationaal netwerk Global Community HUB dat wereldwijd initiatieven rond mindfulness met elkaar verbindt. 

    FACE COVID stappenplan