De valstrik van het geluk

header_boog

De valstrik van geluk gaat erover dat we nu eenmaal niet altijd gelukkig zijn in het leven. Lijden absoluut te willen vermijden, is de eerste stap richting psychopathologie. Lijden hoort nu eenmaal bij het leven. De vraag is alleen: “Hoe ga je hiermee om?”. Ga je lijden vermijden en daardoor nog meer lijden creëren? Wat zijn jouw vermijdingsstrategieën en hoe bruikbaar zijn ze? Hoeveel energie kosten ze je? Wat is de prijs die je ervoor betaald? 

De metafoor van de lotusbloem toont ons een heel andere weg: de lotusbloem groeit namelijk veel beter in goede modder dan in helder water. Zo ook gaan wij in deze leeromgeving onze eigen modder leren gebruiken om ons menselijk potentieel tot volle bloei te brengen. We gaan er vaardigheden trainen om met moeilijke gedachten en emoties om te gaan.

Filmpje: de drie geluksmythes

In de media wordt ons vaak geluk verkocht. Misschien heb je ook al eens op de facebook pagina van je vrienden gekeken en gezien wat voor een gelukkig leventje ze leiden en werd je daardoor net ongelukkig. De populaire ideeën over geluk maken ons vaak eigenlijk nog meer ongelukkig. 

Er zijn 3 mythes over geluk die deze valstrik van geluk creëren. 

1. "Geluk is de natuurlijke staat voor mensen."

De realiteit is dat de normale staat van onze geest een voortdurend veranderende flow van emoties is. Een beetje zoals het weer: je zegt ook niet dat de natuurlijke staat van het weer een mooie zonnige namiddag is. Soms is het warmer of soms kouder weer. Zo is het ook met onze emoties: in uitdagende situaties of als er een dreiging is, zullen we angst tegenkomen. Dat is een natuurlijke reactie. 

2. "Geluk betekent dat we ons goed voelen."

Een goed gevoel blijft echter niet duren, er komt algauw frustratie of angst bij kijken. Geluk gaat eerder om een rijk en zinvol leven leiden, wat het hele gamma aan aangename en onaangename emoties met zich meebrengt. Verbindende relaties uitbouwen is bijvoorbeeld een mooie waarde die we allemaal wel graag in ons leven binnenbrengen. Maar ken jij relaties waarin geen conflict is? Angst, schuldgevoel, kwaadheid, ... zijn allemaal pijnlijke emoties die vaak opgeroepen worden in waardevolle relaties, zowel in werkgerelateerde situaties als in je eigen familie. 

3. "Als je niet gelukkig bent, dan is er iets mis met je."

De realiteit is dat als je niet gelukkig bent, dat je normaal bent. Het leven is moeilijk. Niemand vind dat het leven te gemakkelijk is. Het leven brengt vaak uitdagingen met zich mee. 

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x