Mijn persoonlijke monsters of innerlijke demonen leren herkennen

header_boog

Er zijn soms heel wat obstakels die ons 'ideale' leven in de weg staan. Op veel zaken die buiten ons liggen hebben we weinig invloed. Dit zijn externe obstakels. Vaardig leven gaat er echter om hoe we met onze innerlijke obstakels omgaan.

Innerlijke obstakels of demonen zijn onze gedachten, emoties, lichaamssensaties, ... die ons ervan weerhouden het leven uit te bouwen die we eigenlijk willen uitbouwen.

Bijvoorbeeld:

  • Je wil graag van de drank af, maar als de eenzaamheid van je huis je overvalt, ga je toch op café.
  • Je wil graag sociaal contact, maar omdat je vindt dat je te dik bent en je je hiervoor schaamt, ga je toch maar niet mee op uitstap met je vriendinnen.


Noteer hieronder jouw persoonlijke monsters die jouw 'ideale' leven in de weg staan.

Meer inspiratie nodig om je innerlijke monsters te ontdekken?

Bespreek deze oefening ook eens met je therapeut om goed zicht te krijgen op de gedachten, emoties en andere zaken die je in de weg staan om een zinvol leven uit te bouwen. 

Deze oefening is een kruispunt in je proces van vaardig leven. Eens je zicht krijgt op je belangrijkste innerlijke monsters, opent dit deuren om hiermee aan de slag te gaan en je leven te deblokkeren. 

Als je werkelijk een waarde van je in je leven meer ruimte wil geven (zie de module 'Leven naar je waarden'), dan komen je innerlijke obstakels wel vanzelf de kop opsteken, zoals je misschien al merkte in de oefening 'een waarde in actie brengen' of 'een actiestap nemen, twee  kanten aan de medaille'.

Ook de filmpjes 'demonen op de boot', en 'internal hijackers' kunnen je helpen zicht krijgen op de obstakels in jouw leven. 

In de begeleide audio oefeningen 'passagiers op je bus' en 'demonen op je levensweg', help ik jou om verder op zoek te gaan naar jouw innerlijke obstakels. 

Om je meer bewust te worden van je demonen doorheen de dag kan je ook op geregelde tijdstippen of op momenten van stress een drie minuten adempauze inlassen om in contact te komen met je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties.

Ook tijdens de meditatie oefeningen uit de modules 'Mindful hier en nu', 'Gedachten' en 'Emoties' kom je ongetwijfeld jezelf en je innerlijke obstakels zoals gedachten en gevoelens of lichamelijke sensaties tegen.

Ook in de zelfreflectie oefeningen uit de modules 'Gedachten' en 'Emoties' of de oefening ontdek je automatische piloot kan je je eigen persoonlijke monstertjes beter leren kennen.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x