Gedachten zien als gedachten

header_boog
Oefening: een gedachte leren zien als louter een gedachte - 5 min

Kies een hele akelige gedachte die je leven overschaduwt en je helemaal van streek brengt. Iets in de zin van: “Ik ben…”.

Denk er nu 15 seconden aan.

Geloof ze helemaal.

Merk nu op wat die gedachte met je doet vanbinnen.

We gaan nu dezelfde oefening herhalen met een andere gedachte en zien of dit hetzelfde effect geeft.

Denk nu de volgende 15 seconden: “Ik ben een banaan.”

Geloof het helemaal.

Merk op hoe deze gedachte je beïnvloedt.

Gedachten zijn producties van onze geest

In de oefeningen hierboven waren beide gedachten maar gedachten. Gedachten zijn niet noodzakelijk representaties van de werkelijkheid. Het gekke is dat wij altijd zo gelovig zijn en onze eigen gedachten 100% geloven. 

Laten we onze gedachten eens zien voor wat ze zijn: producties van onze geest. En in welk voor gemoedstoestand zijn we vandaag? Angstig? Dan zal die geest gedachten produceren die ons bang maken. Depressief? Dan zal die geest zeker ook geen positieve gedachten produceren.

Sommige gedachten zijn absurd

Ik geef je een voorbeeldje uit mijn leven. Ik had 8 uur staan koken voor een housewarming feestje. Het was avond en mijn voeten deden pijn. De gang stond vol met potten op de grond en mijn frigo zat ook boordevol. Ik had weeral eens goed overdreven.

Plots kwam de gedachte in mijn hoofd, samen met paniekgevoelens: “Ik ga niet genoeg hebben!”. Ik merkte onmiddellijk daarna de gedachte op en zette ze eens goed in de spotlight: “Ik ga niet genoeg hebben?”. Vrijwel onmiddellijk daarna barstte ik uit in lachen. Door er de spotlight van mijn aandacht op te zetten, verloor ze vrijwel onmiddellijk haar kracht en zag ik de absurditeit van de gedachte in.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x