Zijn met wat er is

header_boog

In deze oefeningen gaan we in voeling treden met wat er in ons leeft aan gedachten, gevoelens en lichaamssensaties, ook al is dat iets moeilijk. In plaats van onze gewoonlijke reactie om deze dingen te willen vermijden, gaan we er net bijblijven en met open aandacht naar kijken. We stoppen met ertegen te vechten. Soms kan het zijn dat er dan ontspanning komt, maar dat is geen doel op zich. Het doel is om de emotie niet te gaan vermijden en ze net toe te laten. 

Nadat je eerst een introductie-oefening gedaan hebt, heb je misschien minder begeleidende instructies nodig en kan je verder oefenen met dezelfde oefening 'verder oefenen'. In de oefeningen voor gevorderden krijg je nog minder instructies en meer ruimte om zelf te oefenen en in voeling treden met je binnenwereld. 

Kies één van onderstaande oefeningen uit. Na de oefening kan je een aantal reflectie-vragen invullen. Dit helpt je om je bewust te worden van je ervaringen tijdens de oefening.

Oefening 1: introductie-oefening - 15 min (Annelies)
Oefening 2: verder oefenen - 11 min (Annelies)
Oefening 3: voor gevorderden - 16 min (Annelies)

Reflectie na de oefening: 

Je zelfzorgplan daar kan je altijd aan blijven werken. Er zijn altijd nieuwe situaties die we het hoofd moeten leren bieden. Soms schiet ons zelfzorgplan op dit moment tekort. Wees vindingrijk om ook met deze situatie om te gaan of vraag de nodige hulp en vul je zelfzorgplan dan verder aan.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x