Mijn zelfzorgplan

header_boog

Maak hier voor jezelf een zelfzorgplan voor moeilijke tijden. Neem in moeilijke tijden telkens opnieuw je zelfzorgplan erbij  en pas het ondervindingsgewijs aan: wat werkt wel bij mij en wat niet. Zo evolueert je zelfzorgplan met je mee.

Een zelfzorgplan helpt je om tijdig je signalen op te vangen als het bergaf met je gaat. Je kan in je zelfzorgplan  handvaten voor jezelf noteren voor tijden waarin het bergaf met je gaat en om er zo voor te zorgen dat je niet helemaal crasht.

Je kan ook gebruik maken van oefeningen uit het Kompas voor je momenten van psychische EHBO en deze aanvullen in je zelfzorgplan.

Als je merkt dat je een mindere periode tegemoet gaat, kan je je stemming in eigen handen nemen door net een aantal activiteiten te doen die je in een betere stemming brengen, eerder dan in oude destructieve patronen te vervallen. Laat je hier inspireren door je energiegevers en energievreters.

Soms kan het echter ook zinvol zijn om even stil te staan en naar binnen te kijken. Eventjes in voeling treden met je binnenwereld om net ruimte te geven aan wat er in jezelf leeft, eerder dan afleiding te zoeken of het te vermijden. Laat je inspireren door de oefeningen uit de modules Gedachten of Emoties

Als emoties of gedachten echter overweldigend zijn, kan het ook goed zijn om actief afleiding te zoeken of er met iemand over te praten uit je omgeving.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x