Stap 3

Contact met je lichaam
header_boog

Deze oefeningen helpen je contact te maken met je lichaam en zorgen er zo voor dat we niet meegesleurd worden in onze gedachten en emoties. Ze zijn heel handig om je te helpen ankeren in het hier en nu als het innerlijk bij je stormt. Afhankelijk van wat jij nu nodig hebt, of waar je zin in hebt, kies je één oefening uit de onderstaande lijst. 

Opgepast!
Je probeert je niet af te keren van wat er in je innerlijke wereld gebeurt. Het doel is om je bewust te blijven van je gedachten en gevoelens, hun aanwezigheid te blijven erkennen ... én tegelijkertijd terug te komen en verbinding te maken met je lichaam of het actief te bewegen.

1. Je aandacht bij de voeten brengen

Oefening: aandacht bij de voeten brengen

In crisismomenten kan deze oefening je helpen om even te aarden.

Oefening: breng je aandacht bij je voeten tijdens de stapmeditatie

Deze oefening is uitermate geschikt voor emotionele stormen, omdat je je aandacht bij de voeten in beweging brengt. Zo kan de storm in je hoofd wat gaan liggen. Het is zoals een glas water met zand in. Als je er blijft in roeren, dan is het water troebel. Als je stopt met erin te roeren, kan het zand naar de bodem zakken en zal het water ook helder worden. Ook zo met onze geest. Zie je alles even troebel? Laat het zand dan even naar de bodem zakken door te stoppen met in je geest te roeren en je aandacht naar je voeten te brengen.

  2. Stretch je lichaam of doe yoga

  Korte oefeningen

  Meer korte en lange oefeningenreeksen kan je vinden in de de module hier en nu, in het luik mindful bewegen.

  3. Breng je aandacht bij je lichaam

  Deze oefening is uitermate geschikt voor het geval je hoofd blijft tollen. Zo kan je even uit je hoofd en in je lijf te stappen. Je kan op elk moment van de dag contact maken met je lichaam. Of je kan je door onderstaande audio helpen begeleiden.

  Oefening: bodyscan voor beginners
  Oefening: bodyscan met liefdevolle vriendelijkheid

  Heb je minder instructies nodig en meer stiltes om te kunnen oefenen. In de module hier en nu kan je in luik 2 nog meer bodyscans vinden.

  4. Focus op je ademhaling

  Informele oefening: de adem als rustpunt doorheen je dag

  Je kan op elk moment van de dag naar je ademhaling terugkeren. Maar je kan ook wat langer oefenen en via onderstaande audio telkens terugkeren naar de adem als anker in het hier en nu. Door met deze mindfulness oefening je brein en opmerkzaamheid te trainen, zal je ook doorheen je dag sneller je gedachten en gevoelens kunnen opmerken.

  Oefening: ademfocus voor beginners
  Oefening: ademfocus met liefdevolle vriendelijkheid

  In de module hier en nu kan je meer ademfocus oefeningen vinden in luik 3.

  Vergeet ook hier niet je zelfzorgplan aan te vullen met de oefeningen waar je iets aan hebt!
  Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
  x