Stap 4

Engageer je hier & nu
header_boog

Onderstaande stabilisatie oefeningen zijn heel handig om je te helpen ankeren als het innerlijk bij je stormt. Om te zorgen dat we niet meegesleurd worden in onze gedachten en emoties, gaan we onze aandacht ankeren in het hier en nu via de zintuigen. Ook hier is het niet de bedoeling om onze gedachten en gevoelens te vermijden. Het is normaal dat we gedachten en emoties hebben, daardoor zijn we net ten volle mens. We kunnen ze opmerken, erkenning geven en er telkens opnieuw voor kiezen om onze aandacht terug te brengen naar het hier en nu via onze zintuigen.

1. Keer terug naar het hier en nu in acute crisis

Oefening: terugkeren naar het hier en nu
Informele oefening: breng bewustzijn bij routine-activiteiten

Neem gerust eens een kijken in de module mindful hier en nu voor meer informele oefeningen om mindfulness binnen te brengen in je dagelijkse leven (luik 11). 

2. Op elk moment van de dag kan je contact maken met je zintuigen

Oefening: geluiden waarnemen

Meer oefeningen met geluiden of andere zintuigen kan je vinden in de module mindful hier en nu, in het luik: de zintuigen.

Oefening: SLOW - Stoppen Landen Observeren en Wijs handelen

In deze oefening gaan we eerst goed aarden in het hier en nu door contact te maken met de zintuigen. Dan gaan we ons centeren via de ademhaling om vervolgens eventjes poolshoogte te nemen van je binnenwereld. Vanuit die Wijsheid kan je dan even stilstaan bij wat jij hier en nu nodig hebt en je zelfzorgplan erbij nemen. Vul je zelfzorgplan ook aan met bovenstaande oefeningen als ze voor jou helpend waren.

Wat heb jij nu nodig?

Nu je terug wat meer tot jezelf bent gekomen kan je ervoor kiezen om naar de volgende stappen over te gaan. Zo kan je voor gerichte actie kiezen vanuit je waarden in stap 5 en zo je leven op dit moment vorm geven volgens wat jij zelf belangrijk vind. Of je kan er net voor kiezen om eens wat uitgebreider stil te staan bij je innerlijke wereld en je te openen voor je gedachten en emoties in stap 6.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x