Een waarde in actie brengen

header_boog

In een van de vorige oefeningen hierboven, in de module 'Waarden' of in stap 1 van het 'traject Neem je leven in eigen handen!' heb je een aantal oefeningen kunnen doen om meer zicht te krijgen op wat jij waardevol vindt in het leven. 

Kies nu één waarde om in de komende week actief in jouw leven te brengen.

En denk eraan, acties moeten SMART zijn!

  • S= Specifiek: Maak je actie zo concreet mogelijk: waar, wanneer, met wie, wat, hoe en waarom.
  • M = Meetbaar: Hoe weet je of je doel bereikt is?
  • A = Acceptabel: Is je actie acceptabel voor anderen?
  • R = Realistisch: Is je actie haalbaar? Werk met kleine realistische stapjes.
  • T = Tijdsgebonden: Wanneer ga je deze actie ondernemen? Zijn er tussenstapjes die je morgen al kan nemen?

Een voorbeeldje:

Verbondenheid is een belangrijke waarde voor mij. Echter het leven gaat zo snel en er is zoveel te doen, waardoor vriendschappen soms dreigen te verwateren. Dus ik stel als actie: afspreken met mijn beste vriendin. Is mijn actie SMART?

  • Specifiek = Ik ga dit weekend bij haar langs.
  • Meetbaar = Mijn actie is geslaagd als ik haar gezien heb.
  • Acceptabel = Zal ze wel thuis zijn en kom ik niet ongelegen?
  • Realistisch = Ik stel niet als doel: we spreken wekelijks af, dat is niet realistisch.
  • Tijdsgebonden = Als tussenstap bel ik haar al deze avond op om te horen of ze dit weekend thuis is en ze het leuk zou vinden als ik even langskom.

Soms zijn er uiterlijke obstakels waar we niets kunnen aan doen. Maar soms zijn er ook innerlijke obstakels! Het is belangrijk om niet blind te zijn voor die gedachten of emoties die ons ervan weerhouden om een waardevol leven te leiden.  Als je niet onmiddellijk obstakels kan bedenken, geen nood. Ze komen wel vanzelf opzetten als je daadwerkelijk één van je waarden in actie probeert te brengen.

Om je meer bewust te worden van je innerlijke ervaringen, kan je vlak voor je je waarde in actie gaat brengen een 3 minuten adempauze nemen. Deze oefening helpt je zicht te krijgen op je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties. 

Als we zicht krijgen op onze innerlijke obstakels, dan kunnen we er ook effectief verder mee aan de slag gaan in het traject 'Neem je leven in eigen handen' of in de module 'Leven naar je waarden'.

Moge ik de moed hebben om te veranderen wat ik kan veranderen, de sereniteit om te accepteren wat ik niet kan veranderen, en de wijsheid om het verschil te kennen tussen beide.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x