Filmpje: internal hijackers

header_boog

Innerlijke kapers

Soms lijkt het wel eens alsof je deel bent van een vliegtuig met akelige passagiers aan boord zoals vreselijke gedachten, moeilijke emoties, onaangename neigingen of lastige lichaamssensaties. 

Als je in je leven dan koers zet voor wat jij graag wil en waardevol vindt, zoals bijvoorbeeld betrouwbare vrienden hebben en genieten van het leven, dan laten sommige ongewenste passagiers heel sterk van zich horen, zoals in dit filmpje. Ze vertellen je wat te doen en waar je heen moet. Ze gaan in discussie met de piloot.

Zo komen er bepaalde beangstigende gedachten: "Niemand vind me leuk" en "Ik ben niet goed genoeg", "Je bent niet goed genoeg om vrienden te hebben",....

Of emoties zoals: angst, irritatie, onzekerheid, wanhoop en schaamte.

Soms gaat onze vechtschakelaar dan aanstaan. We gaan landen met het vliegtuig en vertellen deze passagiers om hun mond te houden. Maar dat doen ze niet. We vragen hen af te stappen van ons vliegtuig en weg te gaan. Maar ook dat doen ze niet. Integendeel, de deur van het vliegtuig gaat open om alleen maar nieuwe ongewenste passagiers aan boord te laten. 

Om ze rustig te houden, kan je je koers veranderen. Als je niet meer buiten komt om nieuwe vrienden te ontmoeten, heb je misschien geen last van deze akelige gedachten of emoties. Maar eigenlijk ben je aan het vechten en hebben je passagiers controle over je vliegtuig. Je leven is erdoor gekaapt. 

Je kan er echter voor kiezen om te stoppen met vechten en toch je koers aan te houden. Uiteindelijk zijn gedachten zelfs niet driedimensioneel... Je kan je vechtschakelaar uitschakelen en die ongewenste passagiers meenemen op je levenspad. Zo kan je toch een zinvol leven leiden, de zon op je huid voelen, ondanks het feit dat je deze ongewenste gasten aan boord hebt. 

Herkenbaar?

Noteer je eigen innerlijke demonen in de oefening 'mijn persoonlijke monsters'.

Hoe hier nu mee omgaan?

In de modules Mindful hier en nu, Zelf als context, Gedachten en Emoties, gaan we hier verder mee aan de slag en vaardigheden trainen om met onze ongewenste passagiers om te gaan.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x