Metaforen voor defusie

header_boog

Zoals we in de vorige oefening zagen kunnen we op twee manieren met gedachten omgaan. We kunnen samenvallen met onze gedachten. Of we kunnen van een gedachte defuseren, er van op een veilige afstand naar kijken. 

Bij defusie houden we onze gedachten in ons bredere aandachtsveld, naast de rest van de werkelijkheid. We doen dit omdat gedachten proberen vermijden nu eenmaal een tactiek is die niet werkt. 

We gaan onze gedachten dus net wel toelaten zonder ermee te fusioneren. Als we ze in ons vizier houden in plaats van erdoor overschaduwd te worden, verliezen ze namelijk hun kracht en hebben ze minder impact op ons leven. 

Gedachten behandelen als pop-ups

Je kan met gedachten omgaan zoals met pop-ups. Net zoals pop-ups, komen gedachten ongevraagd en ongewild de kop opsteken. Als je erop klikt en er verder op ingaat, wordt je afgeleid van datgene waar je eigenlijk mee bezig wilde zijn.

Ook bij gedachten kunnen we ervoor kiezen om de pop-up op te merken en op het scherm in een hoekje te laten staan zonder erop te klikken. Zo kunnen we toch verder doen met datgene waar we mee bezig waren.

Ongewenste gedachten behandelen als paparazzi

Hoe gaan bekende sterren om met paparazzi? Sommigen gaan ze een rechtszaak aandoen, erover klagen, ze van repliek dienen, ... Anderen gaan ze negeren.

Eens je je gedachten opmerkt, heb je de keuze hoe je ermee om kan gaan. Ook al zijn ze er en krijg je ze toch niet weg, je kan ervoor kiezen om ze gewoon te negeren.

Gedachten met gierende banden

Je gaat niet telkens als een auto voorbij je huis rijdt, naar het raam lopen om te kijken wie er passeert. Tenzij er zo eentje is dat met gierende banden voorbijrijdt. We hebben ook gedachten met gierende banden: "Jij ben niets waard! Luilak", "Loser!", ... Ze trekken onze volle aandacht. Wat ga je er nu mee doen? Merk ze vooral op, maar zonder ermee te discussiëren. Hou ze ook niet vast, maar laat ze voorbij passeren. Je houd die auto op straat toch ook niet tegen om te zeggen dat hij best wat minder hard zou mogen rijden. Je riskeert de kop ingeslagen te worden door dergelijke chauffeur. Misschien ga je wel eens van op een veilige afstand door je raam kijken om te zien wat er aan de hand is. Net zo met onze gedachten! Laat ze maar met rust en hou een oogje in het zeil van op een veilige afstand.

Onze denkbril

Onze gedachten zijn zoals een bril op onze neus. Ze zorgen ervoor dat we de werkelijkheid niet zien zoals ze is, maar ze verkleuren onze werkelijkheid. Onze kijk op de wereld is daarom subjectief: gekleurd door onze gedachten.

Ooit al eens verliefd geweest? Herinner je je nog hoe je toen dacht de wereld aan te kunnen en hoe mooi de wereld er toen uitzag?

Het is hier niet de bedoeling een andere kijk op de wereld te krijgen, maar je bewust te worden van de bril die je ophebt. Kijk eens eventjes naar je bril: welke ondertiteling komt er bij jouw ervaring en hoe wordt je ervaring hierdoor ingekleurd? Om dit voor jezelf duidelijker te maken kan je titels geven aan je gedachten, zoals titels van boeken: Ah ja vandaag wordt het boek "Ik ga mijn deadline niet halen" voorgelezen.

Om je bewust te worden van de denkbril die jij op hebt, kan het helpend zijn om af en toe een drie minuten ademruimte in je dag in te lassen.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x