Doel van deze oefeningen

header_boog

In deze oefeningen gaan we leren contact maken met ons 'zelf als context', dat ruimere gewaarzijn waarbinnen al deze ervaringen zich voordoen: gedachten, emoties, lichaamssensaties., neigingen, ...

Net zoals bij het observeren van je hand, weet je heel goed dat jij niet die hand bent, maar ernaar kijkt. Zo ook kunnen we naar gedachten of emoties kijken, zonder dat we ermee samen vallen. Zo leren we vanuit dat ruimere gewaarzijn of het observerende zelf, kijken naar onze ervaringen. En dat maakt een levensgroot verschil uit, zoals je aan den lijve zal ondervinden tijdens het oefenen. Als je bijvoorbeeld samenvalt met de gedachte: "ik ben niets waard", of je merkt op dat je de gedachte hebt "ik ben niets waard" vanuit een punt van gewaarzijn in je zelf als ruimere context, dan maakt dat in je beleving een levensgroot verschil.

Jij bent niet die gedachte, die emotie, die pijn, die verslaving, ... Je zelf als context is de ruimte waarin al deze zaken zich afspelen. En jij kan je daar vanuit dat ruimere punt van gewaarzijn, bewust van zijn, zonder dat je met die gedachte, die emotie, die herinnering, die neiging, je zelfbeeld, ... hoeft samen te vallen. Je zelf als context kunnen ervaren is een vaardigheid die je met veel oefenen kan trainen. In de modules 'Gedachten' en 'Emoties' gaan we deze vaardigheid verder gebruiken.

Nieuw! Opleiding voor hulpverleners
x